IMG-20201106-WA0013

Scheepswerf Rupelmonde scoort internationaal.

De Franse binnenvaartondernemer Claudy Chainon laat momenteel op de Scheldewerf in Rupelmonde zijn duwcombinatie Lakata (85 meter, 750 ton) samenbouwen tot een motorschip.  Hiervoor wordt tussen de kop van het schip en de kont van de duwboot een nieuw  53 meter lang middenschip gebouwd. Hiermee haalt onze Scheldewerf zowaar de internationale media!

Waarom komt de Franse schipper naar de scheepswerf van Rupelmonde?

Volgens hem zijn de Franse werven prutsers die slecht werk leveren, niet aan innovatie doen en duurder zijn.  Bovendien konden de eigenaars, na overleg met de mensen van de scheepswerf in Rupelmonde,  tijdens de verbouwing op het schip blijven wonen.  Het schip wordt midden van deze maand opgeleverd en wordt dan meteen herdoopt in “My Boat”.  Het motorschip vervoert vooral stortgoederen en staalproducten; en bevaart vooral het Belgische, Franse en Nederlandse vaarwegennet  met uitschieters tot Neuss en Berlijn.

Directeur Pol Jansen van Scheldewerven Rupelmonde is tevreden over het uitgevoerde werk: de constructie is heel speciaal, zeer arbeidsintensief en uniek voor een binnenscheepvaartwerf.  Volgens hem is de ombouw een écht visitekaartje voor de werf. 

 Wat de overige activiteiten op de Scheldewerf betreft, heeft Covid-19 ook hier een stok in de wielen gestoken; vele projecten werden uitgesteld en wachten op betere tijden. De werf zelf, met momenteel dertig man in dienst, moderniseert in gestaag tempo. Eerder dit jaar werd een 30 meter hoge verrijdbare torenkraan geplaatst met een giek van 60 meter. De werf beschikt over een 170 meter lange helling zodat de grootste schepen van 135 m kunnen worden drooggezet. Om ook tankers van die lengte te kunnen droogzetten moet de helling worden verzwaard, een project voor de komende jaren.

Vanuit Kruibeke wensen wij het schip, na de innovatieve aanpassingswerken,  ‘een veilige en behouden vaart’.

@ Foto Justin Gleissner/ www.schuttevaer.nl

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email