phphjcKpC_5f0ec111f35d7_5f0ec11f88c80

Oproep van Dimitri Van Laere, burgemeester Kruibeke

Lieve Kruibekenaren,

Sedert begin deze week zijn er nieuwe Corona-maatregelen van kracht in onze gemeente. Deze maatregelen gaan verder dan wat er federaal werd opgelegd, maar het behoort tot mijn bevoegdheid om te oordelen of strengere initiatieven nodig zijn. Vooral het sluitingsuur voor de lokale horeca op 23 u. en de verplichting tot dragen van het mondmasker in onze polders stuiten blijkbaar op onbegrip. Deze maatregelen zijn echter niet zomaar genomen, maar wel na toetsing en overleg binnen onze lokale Veiligheidscel. De gemeente Kruibeke paalt aan de provincie Antwerpen en ligt op een boogscheut van de stad Antwerpen en de gemeente Zwijndrecht die respectievelijk dieprood en rood kleuren op de Corona-kaarten. De overheid verplicht het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen maar definieert deze plaatsen spijtig genoeg niet. De laatste instructies van de bevoegde minister vragen de lokale overheden deze plaatsen duidelijk af te bakenen. We hebben dit dan ook gedaan. Alle informatie hieromtrent kan je terugvinden op onze gemeentelijke website.

De lokale volksgezondheid primeert voor mij boven de recreatieve, toeristische en sportieve mogelijkheden binnen onze gemeente. We merken de laatste maanden dat onze polders een verzamelplaats worden voor kleinere en grotere groepen die komen ‘genieten’ van onze mooie natuur en rust. Hierbij treden zij vaak de opgelegde regels met de voeten. De polders zijn een groot gebied waar het ook moeilijk is om krachtdadig op te treden. Ik weet ook wel dat ik met deze maatregel de individuele wandelaar tref maar een duidelijke regel is beter dan een regel die in elke richting kan geïnterpreteerd worden. Ik roep dus alle bezoekers van onze polder op om een mondmasker te dragen. Is dit voor u een probleem dan kan je nog altijd op andere plaatsen in onze mooie gemeente uw wandeling maken; je zal ontdekken dat onze gemeente nog meer te bieden heeft dan onze polder.

Wat het sluitingsuur betreft heb ik besloten hetzelfde sluitingsuur te hanteren zoals in de provincie Antwerpen namelijk 23 u. Eveneens om de hiervoor aangehaalde reden: we zijn de buren van Antwerpen en zijn deelgemeenten, makkelijk toegankelijk per wagen, fiets, Scheldeveer en/of Waterbus. Mijn voorstel om met de Scheldeveren en op de Waterbus enkel woon-werkverkeer en essentiële verplaatsingen te maken, wordt tot op vandaag echter nog niet gevolgd. We weten allemaal dat de oproep om uit Antwerpen weg te blijven ook in omgekeerde richting geldt. Inwoners van Antwerpen, blijf alsjeblieft ook weg uit onze gemeente zolang de strengere corona-maatregelen gelden. Spijtig genoeg zijn er te veel mensen die deze aanbeveling met de voeten treden. Het gaat dan ook niet op dat zij, om de bij hun geldende regels te omzeilen, afzakken naar onze gemeente. Er dient zich maar 1 superverspreider aan te bieden en de schade hier is enorm. Dat hierdoor ook van ons inspanningen worden gevraagd is inderdaad jammer. Het vervroegen van het sluitingsuur voorkomt ook dat café- en horecabezoeken langer uitlopen dan goed is voor ons allen; we weten allemaal dat hoe langer het café-bezoek duurt hoe losser we worden en hoe creatiever sommigen met de corona-maatregelen omgaan.

Ik wil niemand viseren maar druk er nogmaals op dat het van groot belang is dat we alle opgelegde maatregelen nauwgezet dienen te volgen. Het is niet enkel voor uw persoonlijke gezondheid maar ook voor deze van al uw dierbaren en bij uitbreiding van alle mensen die wonen, werken of op een andere manier vertoeven binnen onze gemeente. Als iedereen zich aan de regels houdt voorkomen we misschien erger. Indien niet zullen we nog lang de gevolgen van onze daden moeten dragen.

Individuele vrijheden staan ook bij mij hoog in het vaandel maar respect voor de volksgezondheid evenzeer. Indien we hiervoor, wellicht voor een beperkte tijd een klein beetje van onze vrijheid moeten opofferen, dan zij het zo. Ik weet dat er bij velen die de regels goed volgen frustraties groeien wanneer zij merken dat anderen deze regels dan weer niet volgen maar laat je niet ontmoedigen en houd vol.

Goede moed en houd het gezond.

Dimitri Van Laere, burgemeester Kruibeke

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email