Dimitri-1

Door de bril van Dimitri…burgemeester@kruibeke.be O.L.-Vrouwplein 18 – 9150 Kruibeke

Deze rubriek verscheen deze maand in de Nieuwe Omroeper

Deze maand mocht ik in naam van de gemeente Kruibeke samen met onze conservator van het Kasteel Wissekerke, Dave Geukens, een prachtige schenking in ontvangst nemen van mevrouw May Suykerbuyk. May is de weduwe van de veel te vroeg overleden kunstschilder Jozef ‘Jefke’Van Ruyssevelt (1941-1985). ‘Jefke’ omdat hij zo gekend was in Bazel waar hij geboren en getogen was. Hij beleefde zijn jeugd op de Wissel in Bazel. Velen onder jullie zullen hem nog kennen als de zeer getalenteerde tekenaar en schilder.


Er liepen vorige jaren plannen om een tentoonstelling te organiseren in Bazel maar door het coronavirus werd dit plan verlaten maar niet opgeborgen. Ik ben dan ook zeer verheugd dat wat ons nu te beurt valt nog veel beter is dan een tentoonstelling. May wenste het werk van haar echtgenoot nog tijdens haar leven een goede bestemming te geven en zo kwam het aanbod om het vroege werk van Jozef te schenken aan de gemeente Kruibeke. Deze werken zijn voor ons van onschatbare waarde vermits ze een unieke kijk geven op onze omgeving en onze mooie dorpen. Het grootste deel van deze werken zijn gemaakt in de jaren ’60 en stralen een unieke rust uit, totaal onvergelijkbaar met onze huidige jachtige samenleving. Prachtige landschappen en dorpsgezichten, zowel in olieverf als aquarel, op doek of paneel waar de aandachtige kijker vele verborgen hoekjes van onze dorpen zal ontdekken. Maar ook meer intieme werken, prachtige eenvoudige werkjes die huiselijke taferelen voorstellen waar zijn moeder, vader en broer dikwijls het decor vormden en waar de in zijn werk vaak voorkomende koffiekan verschijnt. Ik was dan ook bijzonder ontroerd toen ik op verzoek van May mocht langskomen in Essen waar de kunstenaar het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht en waar ik werd ondergedompeld in de wereld van Jozef, zovele jaren na zijn dood. Een wereld waar kleur een bijzondere plaats inneemt in zijn werken. Jozef is en blijft iemand om bijzonder trots op te zijn, geboren en getogen in Bazel dat hij op een unieke manier heeft vereeuwigd. Jozef verdient dan ook een thuis in onze gemeente en we zullen dan ook permanent werk van hem -dat deel uitmaakt van de schenking- tentoonstellen in onze drie gemeenten. We zullen regelmatig nieuw werk tonen zodat de schenking van meer dan 100 werken volledig tot zijn recht kan komen. Iedereen kan en mag hiervan genieten.


Bij deze dan ook nog maals mijn welgemeende dank vanuit de grond van mijn hart aan May Suykerbuyk, die zovele jaren het werk van haar echtgenoot op perfecte wijze heeft beheerd. Ook dank aan Hans Kleiss die deze schenking mee heeft mogelijk gemaakt, aan Sofie De Schutter, cultuurcoördinator van onze gemeente en aan onze archivaris Veerle Van den Bossche. Samen zullen wij ervoor zorgen dat deze werken op een schitterende manier toegankelijk worden en bovendien bewaard blijven voor al diegenen die na ons zullen komen.

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email