Bazel.01

11 NOVEMBER 2020

Lieve Kruibekenaren,

Normaal gezien hou ik op 11 november aan het monument voor onze gesneuvelden een toespraak en dit in onze 3 deelgemeenten. Spijtig genoeg is dit vandaag niet mogelijk en dit door de strenge corona-maatregelen die werden opgelegd om het Covid 19-virus in te dijken.

11 november blijft ook nu de uitgelezen dag om een boodschap van hoop te brengen. Deze dag luidde, zovele jaren geleden, het einde van de Eerste Wereldoorlog in. Het was een dag waarop de heropbouw van onze verwoeste gewesten kon starten, een dag waarop vrede en samenhorigheid terug dienden te primeren. De spreuk ‘Nooit meer Oorlog’ werd gelanceerd. Deze spreuk heeft op heden nog niets aan duidelijkheid verloren. Spijtig genoeg leert de mensheid niet uit zijn verleden en zijn er ook vandaag nog diverse oorlogshaarden in de wereld. Denken we maar aan Jemen, Ethiopië, Oekraïne, fundamentalistisch terrorisme in gans de wereld,… Dit geweld is er enkel op gericht om ons als mensen tegen elkaar op te zetten, om haat en verdeeldheid te zaaien. Niet zelden spelen sommige van onze huidige leiders hierbij een hoofdrol maar gelukkig zorgen democratische waarden in vele gevallen toch nog voor een oplossing. We moeten ons hoeden voor polarisatie en de uitbuiting van tegenstellingen want als er één ding is dat we vandaag de dag hebben geleerd is dat we elkaar zo nodig hebben. Op dit moment levert de mensheid immers ook een gevecht maar deze keer tegen een onzichtbare vijand, die geen onderscheid maakt tussen afkomst, geloof, arm of rijk. Enkel door de handen in elkaar te slaan kunnen we deze vijand overwinnen. Ik roep dan ook iedereen nog eens op om de maatregelen tegen dit verschrikkelijke virus strikt na te leven zodat we binnen afzienbare tijd dit virus klein krijgen.

Ik grijp dit moment ook aan om alle slachtoffers van oorlogsgeweld in herinnering te brengen, niet enkele de militairen maar ook de burgers. Vandaag denk ik daarbij ook al diegenen die een strijd voeren tegen het virus, zowel de getroffenen als al diegenen die zich inzetten om het virus te overwinnen.

Ik hoop oprecht om volgend jaar, samen met jullie, terug op een normale manier de 11 november viering te kunnen doen. Ik hoop dan om met velen van jullie terug, zoals vroeger, een aangenaam gesprek in levende lijve te kunnen voeren, en samen met jullie door ons dorp te kunnen wandelen met de harmonie, de vaandeldragers, de leden van al de vaderlandslievende verenigingen en onze hulpdiensten.

Tot dan en blijf gezond.

Dimitri Van Laere, burgemeester

‘In Flanders fields the poppies blow, between the crosses row on row’

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email