3CE0B7596EBD45CB9E07EE2B242937AD-1

Apostelbrokken en voetwassing coronaproof

Op Witte Donderdag vindt, traditiegetrouw, ‘Apostelbrokken’ plaats in Rupelmonde. Dit evenement begint jaarlijks met de ‘Voetwassing’ : een viering in de kerk waarbij de voeten van twaalf jonge apostelen worden gewassen.  Deze ‘moderne’ apostelen zijn kandidaat-vormelingen uit Rupelmonde. 

Omwille van corona vindt dit gebeuren dit jaar – uitzonderlijk – achter gesloten deuren plaats. Toch kan je de viering live volgen via www.kruibeke.be op donderdag 1 april vanaf 15 uur (via Livestream).

Wat ‘Apostelbrokken’ zelf betreft: aan deze belangrijke en Vlaamse traditie zal dit jaar op een andere manier vorm gegeven worden.  De hompen brood zullen niet, zoals gebruikelijk, vanop het balkon van ’t Stadhuys in het publiek gegooid worden, maar kunnen na reservatie opgehaald worden.  Wie een apostelbroodje reserveerde via www.kruibeke.be kan dit op 1 april gratis ophalen in Rupelmonde.  Omdat de traditie voorschrijft dat apostelbrokken met échte siroop gegeten worden, zal in elke broodzak ook een potje perensiroop zitten.

Het ganse gebeuren herdenkt het feit dat rijke inwoners allerlei initiatieven namen om mensen in armoede te ondersteunen.  Een thema dat in deze coronatijden actueler is dan ooit.  “Ook nu hebben in Kruibeke tal van sociale organisaties, de middenstand en heel veel mensen zich ingezet om mensen in kwetsbare situaties te steunen” aldus schepen Fiilip Vercauteren. 

Cornelis Roman, een Rupelmondenaar en bakker van beroep, begon met het uitdelen van brood op Witte Donderdag om mensen in armoede te steunen.  Ter zijner nagedachtenis startte de gemeente Kruibeke in 2016 met het uitroepen van een sociaal geëngageerde inwoner als Hedendaagse Cornelis.  De voorbije jaren werden volgende personen verkozen tot Hedendaagse Cornelis : Hubert De Gendt (2016), Mimi De Graef-Wuyts (2017), Lea Vergauwen (2018), Christel De Jonghe (2019) en Dimitri Neef (2020).

Dit jaar wordt op 1 april om 14 uur de nieuwe Hedendaagse Cornelis bekend gemaakt met een groot portret aan ’t Stadhuys op het Mercatorplein in Rupelmonde en een toepasselijke quote.

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email