phplzjFLB_578de83a269ed_60421cd5df185

PFOS en Kruibeke

  1. Op basis van haar risicoanalyse adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid volgende voorzorgsmaatregelen voor Kruibeke :
  • In een zone van 5 km (voor Kruibeke – zone Hogenakkerhoek): Geen eigen geteelde eieren consumeren
  • In een zone van 5 km tot 10 km (voor Kruibeke ca. tot Bazel centrum en E17 afrit Haasdonk/Bazel:

     Maximum 1 eigen geteeld ei consumeren per persoon per week.

2. Verder adviseert Zorg en Gezondheid een mix van voeding van verschillende bronnen te gebruiken (winkel, zelf-geteeld, …).

3. De Hulpverleningszone Waasland laat in opdracht van de Vlaamse Regering bodemstalen nemen in alle brandweerkazernes en gronden waar in het verleden schuimoefeningen hebben plaats gevonden.   Hiermee wil men te weten komen of PFOS in de bodem ven deze terreinen is binnen gedrongen;  In het fluorhoudend blusschuim dat gebruikt wordt bij o.a. oefeningen, autobranden in industriebranden. bevat namelijk PFOS;  Naar aanleiding van een Europese Verordening heeft de Hulpverleningszone Waasland vorig jaar al beslist om niet meer te oefenen met dit fluorhoudend schuim.

Voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Kruibeke zou de uitslag van de onderzoeken nog wel een lastig gevolg kunnen hebben, aldus burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA).  Het resultaat van de onderzoeken zal normaal geen gevolg hebben voor de afbraak, maar kan wel gevolgen hebben voor de graafwerken.  Omdat Kruibeke geen zware industrie op haar grondgebied heeft, werd daar ook minder geoefend met schuim waardoor een mogelijke verontreiniging misschien minimaal zal zijn.

Verder worden op dit ogenblik alle mogelijke vervuilde sites in kaart gebracht, ook wat Bazel en Rupelmonde betreft.

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email