Filip Vercauteren (CD&V), schepen van milieu en gezondheid, laat op FB weten dat ook de gemeente Kruibeke de ontwikkeling met de PFOS-vervuiling door 3M in Zwijndrecht van nabij opvolgt. Na contact tussen de burgemeester van Beveren Marc Van De Vijver met onze burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA) is er vorige week een samenwerking opgestart met de milieudiensten van Kruibeke, Zwijndrecht en Beveren. De gemeente Beveren en Zwijndrecht hebben ondertussen stalen laten nemen. Begin deze week verwachten zij de eerste analyses en zal bekeken worden of het opportuun is ook in Kruibeke stalen te nemen.
Verder zegt de schepen dat het van het Agentschap Zorg en Gezondheid, OVAM, FAVV en VMM heel stil bleven naar Kruibeke toe. Nochtans blijkt uit een studie die donderdag in de pers verscheen dat het, in een straal van 15 km rondom de fabriek, raadzaam is geen eieren van eigen kippen te eten. Plots was het geen lokaal probleem meer maar zouden 17 gemeenten geïmpacteerd zijn. Men zou verwachten dat een hogere overheid en zijn diensten bij een dergelijke berichtgeving de betrokken gemeentebesturen zouden informeren. Niet dus.
Schepen Vercauteren heeft dan zelf met het Agentschap Zorg en Gezondheid contact opgenomen. Zij bevestigen dat ze samen met alle betrokken Vlaamse overheidsdiensten een risico- analyse aan het maken zijn over de te nemen maatregelen inzake de consumptie van eieren van eigen kippen, groenten en fruit uit de tuin en de mogelijke onderzoeken die dienen te gebeuren.

Op woensdag 16 juni zullen ze hierover toelichting geven op de gemeenteraadscommissie van Zwijndrecht. De commissie zal live te volgen zijn via de website van de gemeente Zwijndrecht.
Zie link : https://www.zwijndrecht.be/nieuws/detail/999/livestream-van-algemene-commissie
Zeker doen als je met vragen zit. Ook onze eigen milieudienst milieu@kruibeke.be zal alle vragen verzamelen en doorsturen naar de betrokken Vlaamse instanties.
‘Vlaanderen mag in actie schieten. Ze weten al meer dan 20 jaar dat PFOS gezondheidsproblemen kan geven en dat er in Zwijndrecht (en misschien verder) een historische vervuiling is. Ook het Vlaams parlement was hiervan op de hoogte sinds 18 maart 2004 n.a.v. een vraag van ‘Groen’-parlementslid Johan Malcorps aan de toenmalige ministers Tavernier (Groen) en Byttebier (Groen). Jos Stassen was toen ‘Groen’-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.’
Wie wat, wanneer wist en niets gedaan heeft of niets wist en dus ook niets gedaan heeft, is misschien interessant voor de media, maar boeit schepen Vercauteren minder.
‘Het gaat er hem om dat de bevolking snel de correcte informatie krijgt die wetenschappelijk onderbouwd is en aantoont wat veilig en gezond is. En dat de vervuiler betaalt voor de sanering en de geleden schade… Vlaanderen en 3M moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn nu aan zet. Wij, de gemeentebesturen, verwachten actie van hen.’ aldus nog schepen Vercauteren.