phpmQOo7Y_594119e410de3_594119fec611f

Minister Zuhal Demir (N-VA) te gast in Kruibeke

 “Op zaterdag 24 oktober 2020 mocht ik minister Zuhal Demir (N-VA) ontvangen. De ‘Blue Deal’ (strijd tegen droogte en waterschaarste) brachten haar naar onze Kruibeekse Polder. Het bezoek startte aan ‘De Scheldelei’ en werd per fiets én volledig corona-proof afgelegd. Kruibeke is voor minister Demir niet helemaal onbekend. Ik mocht haar al eerder informeel ontmoeten in Bazel bij gezamenlijke vrienden. Dat Kruibeke een prachtige gemeente is staat buiten kijf, maar toch bleek de minister nog nooit onze polders te hebben bezocht. In haar huidige functie is zij onder andere bevoegd voor omgeving en toerisme en laat nu juist Kruibeke op gebied van natuur, cultuur en toerisme veel te bieden te hebben. Ze was dan ook bijzonder verheugd om onze polders te ontdekken waarbij haar aandacht werd gevestigd op het hoe en waarom van dit overstromingsgebied. Hoe deze omgeving kan bijdragen in de strijd tegen droogte en waterschaarste en waar de minister de eer genoot om een otterholt te openen. Dat onze polder er op natuurlijk gebied steeds maar op vooruit gaat valt niet te ontkennen. Een bewijs hiervan is dat er inderdaad sedert een tijdje otters worden gespot. Om dit zeldzame en schuwe dier, dat vele jaren geleden werd bejaagd als ongedierte, meer kansen te geven werd de otterholt gebouwd. Het is nu afwachten wanneer deze nieuwe Kruibeekse inwoners hun woning zullen betrekken; er is in ieder geval al cameratoezicht geplaatst om in deze schuilplaats alles in de gaten te houden.

Pittoresk Coninckshofke

Na de inhuldiging van deze otterholt werd de fietstocht verdergezet naar het Coninckshofke. Een historisch gebouwtje dat gelukkig bij de aanleg van de polders werd behouden en nu een prachtig monument is met een rijke geschiedenis. Ter plaatse heeft Zuhal Demir (N-VA) een gesprek gehad met enkele vrijwilligers die actief zijn in de Kruibeekse Polders, meer bepaald met leden van ‘Kruin’, de ‘Natuurouder’s en de ‘Barbiergidsen’. Allen zijn zij begaan met onze polders en zetten zij zich volop in voor het beheer en ontsluiting van dit unieke natuurgebied van meer dan 600 hectare. Spijtig genoeg stak corona een stok in de wielen waardoor er slechts een beperkt aantal deelnemers konden aanwezig zijn.

Slot te Rupelmonde

De aangename en gevulde agenda werd afgesloten in de Mercatorstede Rupelmonde aan de oevers van de Schelde. Ik sprak met minister Zuhal Demir af dat wij op korte termijn rond de tafel gaan zitten omdat er in onze gemeente op gebied van cultuur, toerisme en natuur nog veel werk op tafel ligt waar wij haar hulp zeker meer dan op prijs zullen stellen.”

Dimitri Van Laere, burgemeester Kruibeke

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email