phpy2CMVW_5f19a3018505f_5f19a34bb068c

In Memoriam Alfons Claes

Op woensdag 30 december 2020 overleed op 88-jarige leeftijd Alfons Claes uit Rupelmonde.

Hij was gedurende heel veel jaren één van de bekendste politici uit Kruibeke. Hij werd gemeenteraadslid na de verkiezingen van 1970 in Rupelmonde  en zetelde daarna in de gemeenteraad van Kruibeke tot 2006.  In 1983 werd hij voorzitter van het OCMW van Kruibeke. 

Samen met Antoine Denert was hij gedurende lange tijd een boegbeeld van de toenmalige meerderheid.

Onder zijn leiding fusioneerden de 3 rustoorden (Mercator, Altena en Wissekerke) tot één groot overkoepelend Woonzorgcentrum Wissekerke, dat ondergebracht  werd in een gloednieuw complex.   De kapaciteit van de 3 rustoorden werd van 180 bedden teruggebracht naar 150 bedden.   Een dagverzorgingscentrum en een centrum voor kortverblijf vonden daar ook onderdak.  De centralisatie van de 3 rustoorden verliep niet zonder slag of stoot; er werden protestacties op het getouw gezet o.m. vlak vóór de gemeenteraadszittingen met als thema “behoud onze 3 rustoorden” en aan verschillende huizen wapperde een zwarte vlag maar het plan werd toch in realiteit omgezet.

Omdat er in Kruibeke toen geen assistentiewoningen waren, startte hij onderhandelingen op met de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting om zijn droom ‘aanleunflats in Bazel’ (tegen een sociaal verhuurtarief)  te verwezenlijken in de omgeving van het rustoord.  Het was een moeizame weg mede omwille van het feit dat de kapel met het bekende ‘Angelus’-torentje van het oude rustoord absoluut moest behouden blijven als dorpsgezicht.  Uiteindelijk kon, na jarenlang zoekwerk en overleg, een – voor iedereen – bevredigende oplossing gevonden worden  en bouwde de GMH de aanleunflats naast WZC Wissekerke.  De eerste bewoners konden hun flat betrekken in de loop van de maand mei 2015.

Fons was gekend als uitermate Vlaamsgezind.  Zo was hij o.m. provincieraadslid en arrondissementeel voorzitter van de toenmalige Volksunie en, na zijn pensionering, nationaal voorzitter van de Vlaamse Vereniging Voor Gepensioneerden, het huidige Vl@s.

Hij ging geen enkele discussie uit de weg; kende zijn dossiers door en door waardoor hij menig tegenstander met de mond vol tanden liet staan.  Hij was bovenal een gedreven mandataris met “oog voor de kleine man”.

Aan de familie van Fons bieden wij via deze weg onze zeer oprechte deelneming aan. Wij zullen altijd met veel dankbaarheid aan hem terug denken.

Bericht delen ...

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email